Нони и традиционната китайска медицина

Нони и традиционната китайска медицина

Плодът Нони, който завладя света в последните 10-15 години е на път да стане много популярен и в България. Все повече стават фирмите, които предлагат Нони в най-различни форми. Рекламират го дори лекари…

А оказва се, че Нони е познат на Изток вече 5000 години. Растението е част от 2000 растения, които влизат в арсенала на традиционната китайска медицина. Главното правило в китайската медицина е да се лекува човека, а не заболяването, а главната цел е да се задействат механизмите на самовъзстановяване на организма. Това се случва чрез правилното управление на жизнената енергия /чи/ посредством прясна храна, екстракти от билки, физически упражнения. И Нони се вписва прекрасно в процеса на възстановяване на организма.

С помощта на Нони древните народи успешно се справяли с различни заболявания. Списъкът е твърде дълъг – астма, диабет, подагра, гинекологични проблеми, проблеми с храносмилането, туберколоза, гъбични инфекции, простудни заболявания и мн. други.

Ето как традиционната китайска медицина описва плода Нони:

Свойства : вкус сладък, характер – топъл, въздейства на меридианите на бъбреците и черния дроб.

Действие : изпълва бъбреците с енергия ян, укрепва ставните връзки  и кости.

Показания за използване : импотентност, безплодие, нарушение на месечния цикъл, болки в долната част на корема, слабост на ставните връзки и кости, болки в кръста, затруднения при ходене по нужда, заради недостатъчно добрата работа на черния дроб и бъбреците.

Меридианите в тялото ни

На знанието на меридианите се основава цялата китайска медицина. С помощта на това учение лекарите правят диагностика и лечение. Според древните китайски лечители „меридиан“ означава маршрут или канал, по който протича жизнена енергия. Съединявайки различните части на тялото, меридианите превръщат организма в цялостна система. Те изпълняват и следните функции – това са пътищата по които болестта попада в тялото на човека, а от там и в по-дълбоките слоеве на тъканите. Това е причината, по която от състоянието на меридианите се съди за прогресирането на болестта, а чрез въздействие на меридианите, болестта се прогонва от тялото.

Меридианът на бъбреците 

Според китайските древни лечители, бъбреците са хранилище на „родовата“ енергия, а тя определя енергийните ресурси на организма. И още бъбреците контролират състоянието на костната тъкан, растежа, развитието и възстановяването на костите, както и половата активност.

Меридиан на черния дроб 

Черния дроб имал водещо място в обезпечаване на обмена на веществата, тъй като се явява биохимичната лаборатория на организма. Черният дроб е отговорен за безсъние, раздразнителност, той контролира мускулите и сухожилията, имунните процеси. А очите са огледало на черния дроб. Заболявания на черния дроб са свързани с изменение на склерата, зачервяване / или пожълтяване при хепатит / , влошено зрение.

„Феноменът Нони“

Плодът Нони съдържа повече от 150 полезни за здравето хранителни съставки и биологически активни вещества. Нони е богат на витамините А и С, К1,витамин В3 (ниацин), минералите желязо, калий, калций и натрий. Плодът е богат на антиоксиданти и биофлавоноиди, съдържа до 5 %киселини, до 10 % захар / в зависимост от стадия на съзряването на плода/ . И вече е доказано, че минералите, които се съдържат в Нони, се усвояват много по-бързо от организма, отколкото тези в другите плодове. В Нони се намират 16 от 20 основни аминокиселини /аланин, глутамин, валин и др./

Уникалните свойства на Нони

 • Помага при бактериални и гъбични инфекции,
 • Облекчава болката,
 • Облекчава състояния на грип,
 • Има антиалергично действие,
 • Въздейства при възпаление на ставите,
 • Помага при Диабет 1 и 2,
 • Нормализира работата на стомашно –чревният тракт,
 • Ефективен при заболявания на сърдечно-съдовата система,
 • Нормализира кръвното налягане,
 • Притежава способност за стопира и предотвратява развитието на злокачествени образования,
 • Помага при стрес, депресия, хронична умора,
 • Повишава работоспособността и концентрацията,
 • Подпомага либидото,
 • Намалява страничните ефекти при използване на други лекарства

1

Преимущества на приемане на чай Нони от ТианДе  /TianDe/

Съвременната медицина, която днес разполага с огромен арсенал от фармацевтични средства, се ориентира и към високоефективни природни лечебни средства, които нямат странични ефекти и също действат ефикасно на организма.

Чаят „Нони“ на ТианДе /TianDe/ е много ценен заради факта, че плодът не е подлаган на технологична преработка, т.е. плодът е практически в максимално чист вид.

Къде и как се прави чай „Нони“ на ТианДе  /TianDe/

Дърветата Нони на чай „Нони“ на ТианДе  /TianDe/ се отглеждат на едно от най-чистите места на планетата- това е вулканичния остров Хайнан. Плантациите с Нони се обработват по традиционни способи- на принципа на органичното земеделие, без никакви химически торове. Прибирането на реколтата се прави ръчно, като за чая на ТианДе  /TianDe/ се отбират само плодове с млечнобял цвят. Точно тази фаза на зрялост на плода обезпечава максимално количество биологичноактивни компоненти и тяхната активност.

Сушенето на плодовете се извършва при температура до +40 градуса, което позволява да се съхрани обвивката на клетките на плода. За да се получи 1 кг изсушено Нони се използват 6-8 кг пресни плодове. А за един пакет чай на  ТианДе  /TianDe/ е използван 1,5 кг пресен плод Нони.

Как се приема чай „Нони“

Съдържанието на Нони в един пакет от чая съответства на една интензивна дневна доза, която би могла да се приложи и за два дни.

1 пакетче Нони = 4 приема. Един пакет се запарва в продължение на 3-5 минути с 200 мл гореща вода /70-80 градуса/ сутрин и вечер в продължение на два дни. Изпива се на гладно, 15-20 минути преди храна. След четвъртия прием задължително се изяждат плодовете в остатъка от чая.

%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b9%d0%b41%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b9%d0%b42%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b9%d0%b43%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b9%d0%b44%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b9%d0%b46

 

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *