Мамо, на колко години е този женшен?

Мамо, на колко години е този женшен?

Малко момченце настоява за отговор и гледа настойчиво нагоре- към щанда и към майка си, която си купува шампоан. В шишето има корен, а продавачът обяснява, че коренът е жив и има такава енергия, че може отново да се разлисти. Майката недоумява, но шампоанът  е толкова известен сред приятелките й, че тя не може да го пропусне. А детето е почти разочаровано – никой не чува въпроса му. Едно е сигурно-че един ден малчугана ще отвори шампоана, ще извади корена отвътре и ще намери отговор на още толкова много свои въпроси.

Женшенът вероятно е едно от най-ценните творения на природата. Наричат го още „Коренът на живота“  и още от древността е сочен за лек на лековете (латинското му име „Panax Ginseng“ идва от гръцки и в буквален превод означава това – лек за всички болести). Женшенът расте предимно в Североизточен Китай, Северна Корея, Тибет, Сибир. Корените на женшена имат най-голяма сила след пет годишната възраст на растението.

600_400_1265717555_e215fddf2c4b257a95ee375c

Легенда разказва, че император Шен Нунг открил женшенът около 2700 г. пр. Хр. Шен Нунг казвал, че коренът от женшен може да се използва за успокояване на ума, постигане на душевна хармония, премахване на страхове и изясняване на мислите. Само императори са използвали женшена по онова време , особено за повишаване на жизнената сила и сексуалната си енергия и като средство за „вечна младост“. Коренът се е считал за твърде специален за обикновените хора, нещо повече със смърт наказвали онези, които извън императорският двор дръзвали да го използват. Китайците го смятат за баща на билкотерапията. И може би той е най-популярната билка. Ето част от изключителните му  действия:

 1. В ниски дози жен-шенът повишава кръвното налягане, а при високи дози го понижава,
 2. Укрепва сърдечносъдовата система,
 3. Жен-шенът образува в организма Т-килъри, вид клетки на имунната система, които унищожават болестотворните микроорганизми,
 4. Потиска образуването на ракови клетки,
 5. Стимулира образуването на ендорфини, подобрява настроението и самочувствието,
 6. Намалява нивото на кръвната захар и помага при диабет,
 7. Повишава аеробния капацитет и аеробната издръжливост, затова е много подходящ за активно спортуващи,
 8. Ускорява изгарянето на мазнини,
 9. Може да се приема като средство за лечение на астма и други видове белодробни проблеми,
 10. Жен-шенът е наричан „мъжки корен“, защото помага при еректилна дисфункция. Повишава нивото на тестостерона в организма и на количеството сперматозоиди
 11. Спира косопад

На женшена се приписват и редица чудодейни свойства – да бъде твърде голям, да бъде много стар или да сбъдва желания.В южнокорейската планина Геренсан съвсем наскоро е открит един от корените –гиганти. Размерите на корена са впечатляващи- 62 см дължина, диаметър в основата 15 см. И пак в Южна Корея е най-стария корен- на цели 1600 години! Коренът  е от периода на древнокорейската държава Корьо, открит е в дървена статуя на Буда от храм в град Пусан.Учените го разглеждат като скъпоценната реликва, тъй като това потвърждава написаното в древните хроники, в които се казва, че историята за добиването на женшен е на не по-малко от 1500 години. А относно сбъдването на желания –списъкът с легенди може би е дълъг колкото екватора и също толкова горещ. Едно е сигурно – коренът има силна енергия.

И много биологично активни вещества. Учените са преброили вече повече от сто – растителни бeлтъчини, нишесте, пектини, захароза, глюкоза, фруктоза, етерични масла, мастни киселини, смоли, витамини – особено С и от група В, аминокиселини. Голямо количество необходими на организма микроелементи – желязо, фосфор, манган, молибден, цинк, хром, силиций, германий, селен. Женшенът съдържа и сложни органични съединения – сапонини.

Ето някои от продуктите на ТианДе, в които ще го намерите:

Продуктите на ТианДе с женшен ще ви направят по-млади, по-здрави и по-красиви!

pyrhut

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *